Zoekinstructie

Vrij zoeken

Via ‘vrij zoeken’ kan je aan de hand van zoektermen documenten opzoeken. Dit kan via een familienaam, voornaam, plaatsnaam, jaartal.

Als je niet zeker bent van de schrijfwijze van namen, kan je altijd hulpmiddelen gebruiken bij de zoektocht. Door het toevoegen van een sterretje/asterisk (*) kan je letters vervangen aan het begin, einde of midden van een woord. Bijvoorbeeld: je zoekt op achternaam Goessens/Goossens, om alle resultaten te zien, geef je go*ssens in.

Enkel de documenten waarop metadata staan, zijn op deze manier doorzoekbaar. Binnen deze archiefbank zijn het de volgende documenten:

  • Registers van Burgerlijke Stand Geraardsbergen (en deelgemeenten) vanaf 1921
  • Registers van Burgerlijke Stand Ronse
  • Bevolkingsregisters Ronse
  • Tekstaffiches WOI Ronse

Uitgebreid zoeken

Als je specifieker wilt zoeken, kan dit via de functie ‘uitgebreid zoeken’. Dit gebeurt aan de hand van een bepaalde bron. Dit kan een geboorteakte, huwelijksakte of overlijdensakte zijn, maar ook nog vele andere soorten documenten die in deze databank terug te vinden zijn. Bij elke soort krijg je specifieke velden om in te vullen en zo specifieker te zoeken.

Bij deze manier van zoeken is het niet mogelijk om het sterretje/asterisk (*) te gebruiken in de zoekterm.

Ook hier is het enkel mogelijk om bestanden met metadata te doorzoeken.

Boomstructuur

Een derde manier om de verschillende bestanden te doorzoeken is via de boomstructuur. Deze is te vinden aan de linkerkant van de databank en staat geordend per stad. Door op een pijltje te klikken of te dubbelklikken op een term, klapt de boomstructuur verder uit naar lagere niveaus. Klik nu telkens de mapjes open die je nodig hebt tot op het laagste niveau om toegang te krijgen tot de gedigitaliseerde bestanden die u zoekt.

De registers van Burgerlijke Stand bevatten de gescande indexen, waardoor de registers beter doorzoekbaar zijn. De indexen zijn bij de juiste registers te vinden.

Raadplegen van zoekresultaten

Als je resultaten krijgt via het ‘vrij zoeken’ en ‘uitgebreid zoeken’, kan je de zoekresultaten nog verder verfijnen door in de linkerkolom je parameters aan te vullen.

Om een bepaald document te bekijken, klik je op de resultaatregel. Het scherm dat je vervolgens te zien krijgt, bevat aan de linkerkant de boomstructuur, in het midden de afbeelding van het stuk en aan de rechterkant de bekende metadata van het archiefstuk.

Downloaden en afdrukken

Het is mogelijk een bestand te downloaden of af te drukken. Dit kan je doen door op de volgende icoontjes te klikken:

  • Downloaden
  • Afdrukken: om het afdrukveld aan te duiden, klik je op het icoontje ‘Kies printzone’ (links van het document). Nu zou er een rood kader op het document moeten staan en aan de hand van dit kader kan je de printzone aanpassen. Als laatste klik je op het icoontje ‘Akte printen’ (rechts bovenaan).

Mijn dossier

Als je tijdens het onderzoek enkele akten wilt opslaan, kan dit door gebruik te maken van ‘Mijn dossiers’. Dit is een tool om verschillende akten op te slaan en deze op een later tijdstip makkelijk terug te kunnen vinden. Je kan verschillende mappen aanmaken binnen deze functie. Een document toevoegen aan je dossier doe je aan de hand van het icoontje ‘Bestand toevoegen aan mijn dossier’. Op deze manier kan je nieuwe mappen aanmaken of bestanden toevoegen aan bestaande mappen. Let op: om gebruik te kunnen maken van ‘Mijn dossiers’ moet u zich eerst registreren.

Registers Burgerlijke Stand

De registers van Burgerlijke Stand zijn op verschillende manieren te doorzoeken. In het geval van Geraardsbergen zijn er verschillende zoekmogelijkheden voor de registers van Burgerlijke Stand. Bij alle akten (van Geraardsbergen en deelgemeenten) tot 1920 kan er geen gebruik gemaakt worden van de functies ‘vrij zoeken’ en ‘geavanceerd zoeken’. De akten kunnen wel doorzocht worden aan de hand van de boomstructuur. De akten vanaf 1921 bevatten metadata en kunnen doorzocht worden via de functies ‘vrij zoeken’ en ‘uitgebreid zoeken’.

De boomstructuur voor de akten van Burgerlijke Stand bestaat uit verschillende niveaus. Het hoogste is dat van de deelgemeente, vervolgens de soort akte (geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte) en als laatste het jaartal. Onder het jaartal staan de scans van de akten en de ‘tafel’. Om te weten te komen wat er allemaal op deze scans staat, is de ‘tafel’ een uitstekend hulpmiddel waarin de namen alfabetisch geordend staan en naast elke naam een aktenummer te vinden is. De documenten met een nummer als naam zijn de eigenlijke akten. Het nummer dat je ziet, is het nummer van de eerste akte die op de pagina te vinden is. Bijvoorbeeld: je zoekt akte nr. 20, in de boomstructuur vind je 2 bestanden met de naam 018 en 023. De akte die je zoekt is te vinden in het eerste bestand. Op deze manier kan je akten van Burgerlijke Stand zonder metadata doorzoeken.

De registers van Burgerlijke Stand van Oudenaarde en Ronse zijn gemetadateerd: je kan hier op naam zoeken en wordt onmiddellijk naar de juiste akten geleid.